Werkwijze

Behandeling

De behandeling bij de chiropractor vindt plaats op basis van een vooraf besproken behandelplan. Gedurende een behandeling kan de chiropractor gebruik maken van diverse behandeltechnieken die zowel de spieren, gewrichten als zenuwen beïnvloeden.

Een veel gebruikte methode is de chiropractische “correctie”.
Dit is een zorgvuldige specifieke druktechniek op een gewricht, spier of zenuw, met als doel deze structuren beter te laten functioneren.
Een correctie is zelden pijnlijk. Aanvullend kan de chiropractor u in een latere fase oefeningen geven die u zelf thuis kunt doen.

Behandelbare klachten

Eerste consult

Het eerste consult bestaat uit een uitgebreid en grondig onderzoek verdeeld in de volgende onderdelen:

a. Medische voorgeschiedenis
Om de oorzaak van uw klacht te vinden stelt uw chiropractor u hieromtrent een heleboel vragen. Bij een disc hernia, bijvoorbeeld, of de pijn opkomt bij hoesten of niezen. Ook vroegere blessures, uw voorgaande gezondheid en leefstijl, inclusief werkgerelateerde activiteiten en hobbies worden besproken.

b. Lichamelijk onderzoek
Uw chiropractor voert een uitgebreid lichamelijk, orthopedisch (botten en spieren) en neurologisch (zenuwen) onderzoek uit, alsmede een analyse van uw houding. De hele wervelkolom en het bekken worden goed nagekeken.

c. Aanvullende testen
Uw chiropractor, zelf opgeleid in het nemen en beoordelen van röntgenfoto’s, zal u, wanneer daar aanleiding toe is, via uw huisarts doorverwijzen naar een ziekenhuis om deze daar te laten nemen. Bij het eerste consult zal voor de chiropractor duidelijk zijn of hij u mogelijk zou kunnen helpen.

d. Diagnose
Gebaseerd op het afnemen van de medische voorgeschiedenis, het lichamelijke onderzoek en de bevindingen van eventueel aanvullende testen zal uw chiropractor u vertellen wat het probleem is, wat er aan te doen is en hoeveel behandelingen er ongeveer nodig zijn. Meestal volgt dan ook de eerste behandeling. Wanneer nodig, zal uw huisarts worden geraadpleegd of zult u worden doorverwezen.

Vragen en antwoorden

Wat neem ik mee naar de behandeling?

Als u voor de eerste keer komt, neemt u de gegevens van uw zorgverzekering mee. Verder hoeft u niets mee te nemen.

Doet een behandeling pijn?

Over het algemeen genomen is een behandeling niet pijnlijk. De pijnlijke delen moeten natuurlijk worden aangeraakt, maar dit gebeurt voorzichtig en met beleid.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Dit is natuurlijk voor iedereen verschillend waarbij factoren als de chronische aard van de klacht en de leeftijd van de patiënt een rol spelen, maar over het algemeen genomen zullen 10 behandelingen voldoende zijn. De behandelingen zijn in het begin twee wekelijks of wekelijks, wanneer de klachten met minimaal 80 % zijn afgenomen word de frequentie van de behandelingen afgebouwd.

Wordt de behandeling vergoed door de verzekering?

In de meeste gevallen vergoedt de verzekering (een deel) van de kosten. Via de onderstaande link kunt u zien hoeveel uw verzekering vergoedt.

https://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/chiropractie

Hoe lang duurt een behandeling?

De eerste behandeling duurt ongeveer 30 tot 45 minuten. De volgende behandelingen duren maximaal 15 minuten.

Waarom de bijnaam “Bottenkraker”?

Soms word er tijdens de behandeling een krakend geluid gehoord. Dit gebeurt soms ook spontaan, bijvoorbeeld in het kniegewricht of enkels als je door de knieën gaat. Het “krakende” geluid wordt veroorzaakt door een drukverschil in de gewrichtsvloeistof wanneer een gewricht in beweging wordt gezet. Er ontstaat een onderdruk in het gewricht. Dit gebeurt soms ook spontaan, bijvoorbeeld in het kniegewricht of in de voeten. Hetzelfde effect treedt op wanneer een kurk van een champagnefles wordt getrokken.

Wanneer naar de Chiropractor en wanneer naar manueel / fysio / osteopaat?

Al deze behandelmethodes boeken successen en het is aan u om uit te zoeken wat het beste bij u past. Hieronder even een zeer korte samenvatting van de verschillende behandelwijzen.

  • Fysiotherapie: Door middel van verscheidene methodes als interferentie therapie, zachte weefsel technieken en oefeningen worden problemen aangepakt.
  • Manuele therapie: De manueel therapeut verhelpt de functiestoornis van het gewricht door het toepassen van specifieke passief mobiliserende bewegingen.
  • Osteopathie: Osteopathie is een manuele geneeswijze die zich richt op het vinden en behandelen van functiestoornissen in de mobiliteit van gewrichten en weefsels in het algemeen.
Kan ik ook behandeld worden als ik zwanger ben?

Chiropractie kan ook worden ingezet bij zwangerschap. De behandelmethodes zijn dan iets anders omdat de gewrichten tijdens de zwangerschap wat soepeler zijn. Klachten als zwangerschapsmigraine en bekkeninstabiliteit kunnen goed behandeld worden.

Kunnen baby’s/ kinderen ook behandeld worden?

Baby’s en kinderen reageren vaak snel op behandelingen. Hun lichaam past zich snel aan en herstelt veel vlotter. Uiteraard zijn behandeltechnieken bij kinderen aangepast. Ze ervaren de behandeling vaak als leuk. Bij baby’s behandelen we vaak voorkeurshouding en bij kinderen, nek- hoofdpijn klachten, maar ook oorontstekingen.

Mag ik gewoon alles doen / sporten na een behandeling?

Bijna alles mag na een behandeling. Natuurlijk zijn lange autoritten en overbelasting, zoals bijvoorbeeld schilderen en lang achter de computer zitten, niet aan te raden.

Waarom komt mijn klacht steeds terug?

Er zijn veel veroorzakers voor een klacht. Postuur/ houding, bepaalde werkzaamheden en stress zijn bekende veroorzakers. Ook een matras of kussen, stand van de autostoel of werkplek kunnen invloed hebben op pijnklachten. Ik zal samen met u op zoek gaan naar de veroorzaker(s) van de klachten en we gaan proberen om deze te elimineren. Helaas zijn niet alle oorzaken altijd uit te sluiten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een stressvolle baan/ veel uren in de auto voor het werk, veel computerwerk, of postuur gerelateerd, bijvoorbeeld een vlakke/ holle rug, naar voren gekantelde schouders etc. Ook kunnen onderliggende oorzaken zoals artrose (slijtage), de chronische aard van de klacht, en bijvoorbeeld van nature hoge spierspanning ervoor zorgen dat een klacht regelmatig terugkeert.

We kunnen bij terugkerende klachten besluiten om periodiek “onderhoud” te doen. Dit bekent dat er een behandeling plaatsvindt om de 2 à 3 maanden om de gewrichten en spieren soepel te houden en zo klachten te voorkomen.

Hoe vind ik een goede chiropractor?

Een chiropractor die de juiste opleiding heeft gevolgd en vergoed wordt door de zorgverzekeraars is aangesloten bij de beroepsverenigingen NCA en de SCN/SNRC. Voor meer informatie hierover, kunt u kijken op hun site:

Is Chiropractie Kuiper aangesloten bij de NCA / SCN?

Ja, wij zijn aangesloten bij de NCA (Nederlandse Chiropractoren associatie) en bij het SCN (Stichting Chiropractie Nederland).

Hoe voorkom ik klachten?

De volgende dingen kunt u doen om klachten te voorkomen :

  • Probeer in beweging te blijven.
    Mensen die 3 keer per week een half uur sporten hebben minder klachten.
  • Doe oefeningen om uw rug sterk te houden.
    Spieren stabiliseren en sterke spieren zorgen dus voor minder klachten. Strekoefeningen kunnen spanning afhalen van uw spieren.
  • Eet gezond en gebruik weinig suiker
  • Drink veel water!
    De meeste mensen drinken niet genoeg. Dit is echter wel belangrijk voor het afweersysteem. Zeker na een behandeling moet er voldoende water worden gedronken om de vrijgekomen afvalstoffen te kunnen afvoeren.
  • Let op uw houding.
    Een goede houding voorkomt een hoop problemen. Zorg voor goede steun in uw schoenen. Laat uw werkplek eens ergonomisch nakijken en houdt tiltechnieken in acht. Zorg voor een goed matras en kussen. Een matras hoort na 10 jaar vervangen te worden en een kussen na 3 jaar.
  • Neem tijd voor uzelf en durf eens NEE te zeggen.
    Leer met stress om te gaan en denk positief. Negatief denkende mensen hebben veel meer klachten dan positief denkende mensen.
  • Bij klachten, probeer geen volledige rust te nemen. Dit veroorzaakt alleen nog maar meer problemen. Blijf in beweging en ga niet te veel zitten.