Lage rugklachten/ lumbago/ spit


Lage rugpijn oftewel lumbago, is een verzamelnaam voor klachten als kou op de rug, spit, spierverrekking, artrose (slijtage), hernia en ischias, spit. Lage rugpijn kan zich op verschillende manieren uiten.

Symptomen
Er kan sprake zijn van pijn of pijnscheuten in de rug of het bekken.
Ook kan er sprake zijn van een pijnlijk, tintelend, prikkend, slapend of brandend gevoel in de benen.
Het kan gaan om constante pijn op 1 vaste plek, of de pijn kan van plek veranderen en meer verspreid zijn over de rug, billen of benen/voeten.

Oorzaken
Lage rugpijn kan verschillende oorzaken hebben.
90% van rugpijn ontstaan door functionele problemen van de wervelkolom fixaties, stijfheid, zwakke spieren of drukpunten in de spieren, zenuwbeknellingen. 10 % komt van pathologie.
Rugpijn kan ontstaan door vermoeidheid, vertillen, ongelukken (auto, ski vakantie, vallen), een verkeerde beweging, tocht en kou.
Er is rugpijn die geleidelijk ontstaat door een verkeerde houding (bij zitten, staan of liggen), te weinig lichaamsbeweging, veel tillen of bukken, langdurige spanning, overgewicht, zwangerschap, ouderdom, aangeboren factoren (zoals een ongelijke beenlengte) of simpelweg door een slecht functionerend zenuwstelsel.

De rugpijn die hieruit voortkomt ontstaat door ‘vastzittende’ wervels die soms samengaan met een scheefstand van de wervels.
Als compensatie voor deze ‘vastzittende wervels moeten de spieren extra hard werken en ontstaat er verhoogde spanning in de spieren.
De chiropractor is gespecialiseerd in het behandelen van deze klachten.

Chiropractie Kuiper © 2019 | Disclaimer, Privacybeleid
Geregistreerd lid van de Stichting Chiropractie Nederland (SCN)
en is aangesloten bij de Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA).